Karkirurgi - Henvisning av pasienter på mistanke om nedsatt arteriell sirkulasjon i underekstremitetene. Kriterier for fastlege i Helse Midt-Norge v. 1.0

Hensikt og omfang

Dokumentet skal bidra til at pasienter blir henvist med riktige kriterier til spesialisthelsetjenesten for vurdering av behandling.

Dokumentet gjelder pasienter som henvises til behandling av nedsatt arteriell sirkulasjon i underekstremiteter til sykehus i Helse Midt-Norge. Dokumentet har gjennomgått høringsrunde og konsensus i regional konsensusgruppe/fagråd for karkirurgi.

Ansvar

Helsepersonell som vurderer behandling til pasienter med nedsatt arteriell sirkulasjon i underekstremiteter.  

 

Bakgrunn

 

Pasienter kan oppleve gangsmerter alene, smerter om natten, hvilesmerter eller ha sår og gangren på føttene. Gangrelaterte smerter har et godartet forløp, og vil kun sjeldent progrediere til de mer alvorlige former, dvs. hvilesmerter eller sår. Natt- og hvilesmerter og gangren derimot truer ekstremiteten, dersom en ikke kan forbedre blodsirkulasjonen.

 

Alle pasienter med gangrelaterte smerter bør få råd om gangtrening og eventuell røykestopp, og denne gruppen kan med fordel observeres over noen måneder før de henvises til karkirurgisk vurdering. Dersom de har etablert arteriosklerose anbefales sekundærprofylakse med platehemmer og kolesterolsenkende (oftest statin) i tråd med nasjonale retningslinjer.

 

Pasienter med begrensede sår og gangren kan henvises til poliklinikken, mens pasienter med betydelige smerter og store sår kan drøftes med vakthavende karkirurg for akutt innleggelse på dagtid. Pasienter med kjent diabetes og kroniske sår vil ha mest utbytte av henvisning til diabetesfot poliklinikken. De vil bli henvist videre derifra om det er behov for karkirurgisk vurdering.

  

Pasienter uten gangfunksjon vil vanligvis ikke være kandidater for forsøk på revaskularisering, og dersom amputasjon synes å være det beste alternativet bør disse pasientene henvises direkte til ortopedisk avdeling.

 

 

Kriterier for henvisning

 

Gangrelaterte smerter (claudicatio intermittens) med store begrensinger i jobb og dagligliv (invalidiserende), nattsmerter, fotsår eller gangren.

 

Før henvisning til karkirurgisk poliklinikk skal følgende avklares:

 

  • Anamnese med gangdistanse og detaljer (verst i motbakke, hvordan og hvor mye påvirker det dagliglivet)
  • Opplysninger om diabetes, hjerte- og lungesykdom (vurdering av evne til å ligge flatt i tiden behandlingen tar (1-3 timer))
  • Nyrefunksjon
  • Bruk av antikoagulasjon
  • Eventuelle allergier
  • Beskrivelse av pulsforhold i lyske, knehase og fot
  • Ankeltrykksmåling

 

Innledende diagnostikk 

 

  • Hb (uavklart anemi som kan forverre ischemien).
  • Kreatinin (svekket nyrefunksjon som krever tiltak før CT- eller MR-angiografi hos oss)
  • Angiografi brukes bare som ledd i utredning før planlagt intervensjon (endovaskulær eller åpen kirurgi), og bør som regel bestilles fra karkirurgisk poliklinikk.

 

Andre tiltak

 

  • Om det ikke foreligger kontraindikasjoner bør pasienter med etablert arteriosklerose ekstremitetene tilbys platehemmer (eks. Albyl E 75 mg x 1) og kolesterolsenkende. For videre informasjon se lenke til helsedirektoratet: Forebygging av hjerte- og karsykdom - Helsedirektoratet

 

Annen informasjon

 

       Pasienten vil bli innkalt pr. brev eller telefon, og henvisningen bør inneholde opplysninger om dette, helst mobilnummer.

 

Henvisninger sendes til: karkirurgisk poliklinikk til aktuelt helseforetak.

 

Relatert

Se relatertfanen for vedlegg: Brev - Claudicatio intermittens