Å sikre at sondeernæring gis til voksne pasienter (≥ 18 år) på en trygg og forsvarlig måte.
Retningslinjen omfatter administrering av sondeernæring hos voksne pasienter, og er retningsgivende for leger, sykepleiere og klinisk ernæringsfysiologer. For pasienter innlagt ved intensivavdeling gjelder egen retningslinjer, se relatert
For prosedyrer knyttet til nedleggelse av sonde, stell og håndtering av sonden, se lokale retningslinjer
HNT:
Ernæringssonde - nedleggelse, håndtering og fjerning
HMR:
Ernæringssonde til VOKSNE - nedleggelse, håndtering og fjerning
St. Olavs:
Ernæringssonde – nedleggelse og bruk (håndtering)
Sondeernæring brukes som supplerende eller eneste næring når matinntaket ikke er tilstrekkelig.
Dersom mage-tarmkanalen fungerer er sondeernæring å foretrekke fremfor intravenøs ernæring. Sondeernæring opprettholder fordøyelsesfunksjonen, tarmslimhinnens struktur og funksjon, fremmer motilitet og beskytter mot bakterieovervekst. Sammenlignet med intravenøs ernæring gir sondenæring mindre risiko for metabolske komplikasjoner.
Yrkesgruppe |
Rolle |
Lege |
Ordinerer oppstart av sondeernæring |
Klinisk ernæringsfysiolog |
Etter henvisning fra avdelinger hvor tjenesten er tilgjengelig kan klinisk ernæringsfysiolog:
|
Sykepleier |
Administrerer og monitorerer sondeernæring etter gjeldende ernæringsplan. Dokumenterer hva som er gitt av sondeernæring, og inntak/tilførsel av energi og protein i pasientens journal. |
Sondeernæring er indisert ved
Sondeernæring kan være kontraindisert ved
tarmparalyse, postoperativ paralyse, obstruksjon eller annet).
Ved behov for sondeernæring <4 uker benyttes nasogastrisk/nasojejunal sonde.
Gastrisk tilførsel er førstevalg da ventrikkelen har bedre toleranse for høyere hastigheter, hyperosmolare løsninger og bolustilførsel.
Ved risiko for aspirasjon, ventrikkelretensjon, vedvarende oppkast og/eller øvre GI-kirurgi anbefales jejunalsonde.
Ved behov for sondeernæring >4 uker vurderes gastrostomi/jejunalstomi (PEG/PEJ). Jejunokateter bør vurderes for pasienter som skal gjennomgå omfattende bukkirurgi (jejunokateter anlegges i
forbindelse med operasjon, PEJ anlegges ved hjelp av endoskopi).
Estimert energibehov er kun veiledende. Vekt må kontrolleres, og ernæringsbehov justeres ut fra pasientens vektutvikling. Vekt bør måles 1-2 ganger ukentlig.
Tilstand |
Energibehov |
Sengeliggende pasient |
30 kcal/kg/døgn |
Oppegående pasient |
35 kcal/kg/døgn |
Pasient i oppbyggingsfase |
40 kcal/kg/døgn |
Korrigeringsfaktorer |
|
Alder 18-30 år |
+ 10 % |
Alder >70 år |
- 10 % |
Febril |
+ 10 % for hver o C temperaturstigning |
Underernært pasient med KMI<18.5 (<22 ved alder >70 år) |
+ 10 % |
Fedme, KMI ≥30 |
Kvinner: [10 x vekt (kg) + 6,25 x høyde (cm) – 5 x alder (år) – 161] x aktivitetsfaktor 1,2 til 1,4a Menn: [10 x vekt (kg) + 6,25 x høyde (cm) – 5 x alder (år) + 5] x aktivitetsfaktor 1,2 til 1,4a |
Intensivpasienter
|
Se egne retningslinjer for ernæring til intensivpasienter. HNT ID 16386 og ID 15716, HMR ID 29220, STO 8362. |
a Stillesittende/sengeliggende 1,2. Stillesittende og oppegående (men lite aktiv) 1,4.
Tilstand |
Proteinmengde* |
Kronisk syke / eldre (≥65 år) |
1,2-1,5 g/kg/døgn |
Kritisk syke, større kirurgiske inngrep |
1,5-2,0 g/kg/døgn |
Friske |
1 g/kg/døgn |
Svekket nyre eller leverfunksjon |
Henvis til klinisk ernæringsfysiolog for individuell vurdering der tjenesten er tilgjengelig. |
*Ved BMI>30 bruk korrigert kroppsvekt (Idealvekt (vekt ved KMI 23) + 0,4 (innkomstvekt-idealvekt).
Tilstand |
Væskemengde |
Generelt |
30 ml/kg kroppsvekt (minimum 1500 ml ved lav kroppsvekt) |
Feber |
Øk med opptil 10 % for hver grad Cº forhøyet temperatur |
Ved stort væsketap som diaré, svette, oppkast, feber, tap gjennom fistler |
Øk med tilsvarende tapet eller med 10 % |
Sykdomstilstander som hjertesvikt, nyresykdom etc. |
Individuell vurdering |
Sondeløsning med fiber er førstevalget dersom det ikke foreligger spesielle forhold med tarmfunksjonen som tilsier at pasienten ikke tolerer fiber. Fiber bedrer fordøyelsen og forebygger obstipasjon.
Sondeløsning |
Kcal/ml |
Protein/ 100 ml |
Indikasjon |
Produktnavn
|
Fullverdig ved gitt volum |
Standard, med og uten fiber |
1 |
4 g |
Normalt energi- og proteinbehov. |
Fresubin Original Fibre Fresubin Original |
1500 ml 1500 ml |
Energitett, med og uten fiber |
1,5 |
6-10 g |
Forhøyet energibehov eller væskerestriksjon. |
Fresubin Energy Fibre Fresubin Energy |
1500 ml 1500 ml |
Proteinrik** |
1,25-1,28 |
6,3 g |
Økt proteinbehov, f.eks. ved metabolsk stress, sårtilheling. |
Nutrison Protein Plus Multi Fibre Nutrison Protein Plus |
1200 ml
1200 ml |
Malabsorpsjon |
1,0 1,3 1,5 |
4,5 6,7 9,4 |
Redusert evne til å fordøye protein eller fett. |
Survimed OPD Survimed OPD HN Peptamen AF |
1500 ml 1000 ml 1000 ml |
Redusert glukose-toleranse |
1,0 1,5 |
4,5 7,5 g |
Dårlig regulert blodsukker. |
Diben Diben 1,5 kcal HP |
1350 ml 1000 ml |
*Gjelder LIS 2104 fra 01.05.21 – 31.01.24
** Mange somatisk syke pasienter har økt proteinbehov.
Alle sondeløsninger er glutenfrie og laktosefrie. I tillegg finnes det spesialtilpassede sondeløsninger ved ulike sykdommer/tilstander, bl.a. melkeproteinallergi, katabole tilstander, kritisk syke, væskerestriksjon, saltrestriksjon og toleranseproblematikk. For vurdering av behov for sykdomsspesifikke sondeløsninger henvis til klinisk ernæringsfysiolog der tjenesten er tilgjengelig.
Generelt ved oppstart
Sondeplassering |
Tilførsel |
Kommentar |
Indikasjon |
Til magesekk (ventrikkel) |
Kontinuerlig |
Tilføres med ernæringspumpe.
Gir færre komplikasjoner, sjeldnere refluks, mindre magesmerter og diaré. |
|
Periodisk |
Tilføres med ernæringspumpe. |
|
|
Bolus |
Tilføres med ernæringspumpe eller sprøyter.
Rask infusjon og/eller store volum kan medføre diaré, magekrampe, kvalme, oppblåsthet og magesmerter. |
|
|
Til tynntarm (duodenum eller jejunum) |
Kontinuerlig |
Skal alltid gis kontinuerlig med pumpe.
Maksimal tilførselshastighet 125 ml/t. |
Ved høy risiko for:
|
I opptrappingsfasen vil ikke pasientens energi- og væskebehov nås. Ekstra væske enten enteralt eller i.v. vil være nødvendig. Ta høyde for evt. komplikasjoner under opptrapping, se egen del i retningslinjen. Når pasientens energibehov er nådd kan tilførselshastigheten økes videre ved god toleranse.
Dag |
Tilførselshastighet |
Maks. anbefalt volum* |
1 |
25 ml/t |
500 ml |
2 |
40 ml/t |
800 ml |
3 |
55 ml/t |
1100 ml |
4 |
75 ml/t |
1500 ml |
5 |
100 ml/t |
2000 ml |
Videre |
Opptrapping til pasientens behov for energi, protein og væske dekkes. |
* Hvor stort volum pasienten skal ha avhenger av energibehov og energitetthet på sondeløsningen. Vær oppmerksom på at ved risiko for reernæringssyndrom skal det ofte mindre volum til for å nå energibehovet i opptrappingsfasen, særlig ved bruk av energitette sondeløsninger.
Dag |
Tilførselshastighet |
Volum |
1 |
50 ml/time |
1000 ml |
2 |
75 ml/time |
1500 ml |
3 |
100 ml/time |
2000 ml |
Videre |
Opptrapping til pasientens behov for energi, protein og væske dekkes. |
Dag |
Mengde per bolusmåltid |
Tilførselstid |
Antall måltider |
1 |
100-250 ml |
30-60 min |
4-6 |
2 |
Øk med 25-50 ml pr måltid/pr dag. |
||
Videre |
Tilpasses behov og toleranse |
Tilpasses toleranse |
Tilpasses dagsprogram |
Måltidene gis på dagtid med minimum 2 timers pause mellom hvert måltid.
Under opptrapping vurder følgende daglig.
Ved stabil fase vurder ukentlig. Ved langtidssondeernæring (>1 mnd og stabil medisinsk tilstand) vurder månedlig.
Ved endring av sondeernæring (totalt volum, endre sondeløsning) i forhold til plan må det kontrolleres at energi-, protein-, væske- og mikronæringsstoffbehov dekkes i tilsvarende grad som planen. Ved usikkerhet, kontakt klinisk ernæringsfysiolog.
Problem |
Mulige årsaker |
Tiltak |
Reernæringssyndrom |
For rask opptrapping av energitilførsel |
Se EQS-retningslinje «Reernæringssyndrom, retningslinjer for forebygging» (HMR ID 33134, HNT 22897, STO ID 24714). |
Aspirasjon |
Feilplassert nasogastrisk sonde |
Kontroller plassering med røntgen. |
Ryggleie |
Heve sengens hodeende til 30-45 grader under og en time etter tilførsel . |
|
Redusert bevissthet |
Bruk sedativer minst mulig. Tilpass tidspunkt for ernæring til mer våkne perioder. |
|
Ventrikkelretensjon |
Se tiltak under kvalme/oppkast. |
|
Refluks |
Vær forsiktig med bolustilførsel (store volum over kort tid). |
|
Diaré |
Antibiotika
|
Reduser tilførselshastighet. Bytt til fiberholdig løsning eller annen spesialtilpasset løsning ved behov. |
For høy tilførselshastighet |
Reduser tilførselshastigheten til forrige tolererte hastighet eller til kontinuerlig tilførsel. Hvis sonden ligger direkte i tynntarm, bør ikke hastigheten overstige 125 ml/t. |
|
For kald/varm sondeernæring |
Kontroller at sondeernæringen har romtemperatur. |
|
Væske som gis gjennom sonde |
Tilførsel av annen væske kan ha blitt gitt for hurtig. |
|
For store bolusmåltider |
Gi mindre bolusmengde per måltid. |
|
Kvalme Oppkast
|
For høy tilførselshastighet |
Reduser tilførselshastigheten til forrige tolererte hastighet eller til kontinuerlig tilførsel. |
For høy osmolaritet |
Bytt til sondeløsning med lavere osmolaritet. |
|
Gastroparese/ventrikkelretensjon |
Legemidler mot gastroparese. |
|
For kald/varm sondeernæring |
Sjekk at sondeernæringen har romtemperatur. |
|
For stor mengde sondeernæring |
Sjekk om tilførsel er høyere enn behov (energi- og væskebehov). |
|
Dehydrering |
Sjekk væskeinntak og farge på urin. Sondeernæring inneholder ca. 80 % vann. |
|
Forstoppelse |
Nedsatt tarmfunksjon |
Regelmessig avføringsmiddel kan være nødvendig. |
Utilstrekkelig fibertilførsel |
Forsøk fiberholdig løsning med forsiktig opptrapping. |
|
Lite fysisk aktivitet |
Høyere fysisk aktivitet gir mindre forstoppelse. Selv bevegelse i sengen kan ha god effekt. |
|
Mekaniske problemer Tilstoppet sonde |
Dårlig gjennomskyllet sonde Rester av sondeernæring eller medisin. |
Rens endestykkene av slangen med en q-tips. Skyll sonden med vann (10-20 ml). Hvis dette ikke hjelper, kan det sprøytes kullsyreholdig drikke, 10% saltvannsløsning eller ananasjuice i sonden. La stå i ca. 1 time. Skyll etter med vann. Forebyggende tiltak er det viktigste se punkt om håndtering av sondeløsning, ernæringssonde og ernæringssett |
Lege:
Sykepleier:
Klinisk ernæringsfysiolog, evt. lege:
Se under relatert i EQS