Legemiddelsamstemming - regional prosedyre v. 1.0

Innledning

Legemiddelsamstemming (LMS) er en strukturert metode der helsepersonell i samarbeid med pasienten sikrer fullstendig liste over legemidler pasienten faktisk bruker. Dette gjøres gjennom å innhente informasjon om pasientens legemiddelbruk fra skriftlige kilder og pasienten/pårørende. Prosessen inkluderer også oppdatering av reseptformidler og dokumentasjon av legemiddelsamstemmingen.

 

Ved hver overgang i et pasientforløp må det sikres at den som overtar det medisinske behandlingsansvaret har en komplett oversikt over alle legemidler pasienten bruker på det aktuelle tidspunkt, Legemidler i bruk (LIB).

LIB er grunnlaget for pasientens videre behandling.

Legemiddelsamstemming og forordning av legemidler i Helseplattformen starter umiddelbart ved mottak av pasient og fullføres senest 24 timer etter innleggelse, eller før kirurgi.

 

Ved utskrivning skal et utnotat med oppdatert legemiddelliste alltid følge pasienten. Endringer som er gjort i pasientens legemiddelbehandling skal begrunnes.

Ved ordinære polikliniske konsultasjoner og dagkirurgi som omfatter legemiddelbehandling og endringer i LIB, skal lege sørge for en oversikt over pasientens legemiddelbruk. Det er likevel ikke forventet at det skal gjøres en fullstendig legemiddelsamstemming i forbindelse med poliklinisk konsultasjon.

 

Arbeidsbeskrivelse

De ulike Helseforetakene i Helse Midt-Norge RHF har egne prosedyrer som beskriver lokal arbeidsflyt for legemiddelsamstemming.

St. Olavs hospital, lokal prosedyre: Legemiddelsamstemming

Helse Møre og Romsdal, lokal prosedyre: Legemiddelsamstemming i Helseplattformen

Helse Nord Trøndelag: HP Legemiddelsamstemming