Sikre god ernæringspraksis og at pasienter som er underernært eller i risiko for underernæring får ernæringsbehandling.
Pasienter ≥18 år som:
· Er innlagt på sykehus eller i annen institusjon i spesialisthelsetjenesten i Midt-Norge
· Møter på poliklinikk eller dagbehandling og har diagnoser eller tilstander med særlig høy forekomst av underernæring*(se definisjoner)
Individuelle risikovurderinger gjøres for gravide og ammende og personer i livets sluttfase (terminal fase, tilsvarende forventet levetid på uker eller dager)
· Risikovurdering: sykepleiere, vernepleiere, helsefagarbeidere
· Kartlegging, igangsetting av og gjennomføring av tiltak: sykepleiere, vernepleiere, helsefagarbeidere. Involver klinisk ernæringsfysiolog og lege dersom det er usikkerhet knyttet til kartlegging eller kompleks sammensatt ernæringstilstand.
· Diagnostisering av underernæring, sette diagnosekoder: klinisk ernæringsfysiolog eller lege
ved bruk av MST (Malnutrition Screening Tool)
1.1 Førstegangsvurdering innen 24 timer etter innleggelse eller ved første besøk i poliklinikk eller dagbehandling for pasienter som har diagnoser eller tilstander med særlig høy forekomst av underernæring*
* Diagnoser eller tilstander med særlig høy forekomst av underernæring
Eldre over 75 år, ved multimorbiditet, ved nevrologiske lidelser eller demens, ved nedsatt funksjonsevne inkludert utviklingshemming, ved tygge- og svelgevansker, ved kroniske psykiatriske lidelser eller rusbrukslidelser, ved kreft, hjertesvikt, tarmsykdom, nyresykdom, leversykdom og lungesykdom (inkludert KOLS).
** Klinisk bekymring
kan være uventet vekttap, dårlig sårtilheling, apati, tap av muskelmasse, redusert appetitt, endret smakssans, tygge- og svelgevansker, endret avføringsmønster eller løstsittende klær.
En score på 2 eller mer indikerer at pasienten er i risiko for underernæring. Gå videre med å kartlegge ernæringsrelevante opplysninger for å avdekke eventuelle årsaker til mangelfullt næringsinntak og som grunnlag for å lage en individuell ernæringsplan.
Dersom det er usikkerhet knyttet til individuell kartlegging involver klinisk ernæringsfysiolog eller lege. Vurder behov for å involvere andre faggrupper.
· Logoped ved mistanke om spise- og svelgevansker.
· Tannlege eller tannpleier ved munn- og tannproblematikk som for eksempel proteser eller munntørrhet.
· Ergoterapeut ved motoriske problemer.
· Farmasøyt for gjennomgang av legemidler som kan påvirke matlyst og matinntak.
For personer i risiko for underernæring skal det utarbeides en individuell ernæringsplan med formål å sikre tilpasset og tilstrekkelig ernæring.
En individuell ernæringsplan skal inneholde:
3.1 Målrettede ernæringstiltak
Ernæringstiltakene skal være tilpasset den enkeltes behov og ønsker, og rette seg mot kjente faktorer som kan påvirke matinntaket. Følg ernæringstrappen for veiledning i valg av best egnede og minst ressurskrevende tiltak.
I utgangspunktet skal man starte på laveste trinn i trappen og arbeide seg oppover trinnene hvis ønsket effekt ikke oppnås, men i noen tilfeller er det riktig å kombinere flere trinn og starte på et høyere trinn.
Ved oppstart av ernæringsbehandling vurder risiko for reernæringssyndrom og sett i gang forebyggende tiltak ved indikasjon. Se egen retningslinje
Steg i ernæringstrapp |
Ernæringstiltak |
Beskrivelse av ernæringstiltak |
Underliggende faktorer |
Symptomlindring |
Lindre smerter, kvalme, munntørrhet Behandle refluks, forstoppelse, diare og soppinfeksjon i munn |
Måltidsmiljø |
Tilpasse fysisk miljø |
Tilpasse belysning, luft, temperatur, lukt og lyder |
|
Måltidet |
Tilrettelegging for pasientens behov og ønsker Spise sammen med andre, medspising Sørg for en god sittestilling, tilpasning av spiseredskaper eller spisehjelp Sørg for nok tid og ro under måltidet |
|
Presentasjon av maten |
Menyvariasjon Tilpasset porsjonsstørrelse Pynt med farger |
Mattilbudet |
Riktig kosttype |
Vurdere behov for energi- og næringstett kost, konsistenstilpasset kost eller spesialkost. |
|
Måltidsrytme |
5-8 måltider pr dag fordelt på 3-4 hovedmåltid og 1-4 mellommåltid Eksempel å mellommåltid: yoghurt evt. med kornblanding, rislunsj, en håndfull nøtter og tørket frukt. Kjeks med ost, muffins, havrekjeks, vafler, bakst, kakestykke, helmelk, drikkeyoghurt, juice, kakao med krem, kaffe/te med sukker og fløte. Smoothie med yoghurt, fløte eller is. |
|
Energi- og proteinberikning |
Berik maten ved å tilsette ekstra fett (olje, margarin, smør, fløte, rømme, majones, helmelk) der det passer. Bruk kjøtt, fisk, egg eller meieriprodukter til hvert måltid. Bruk dobbelt lag pålegg på brødskiver Klare drikker (vann, juice, saft, brus, kaffe og te) kan berikes med energipulver. Merk at dette ikke øker proteininnholdet. Velg helfete melkedrikker istedenfor magre |
Næringstilskudd |
Næringsdrikker, kremer, fettemulsjon, berikningspulver |
Fullverdige næringstilskudd kan erstatte måltider eller gis som mellommåltid. Fettfrie tilskudd gis som mellommåltid. Vurder behov for spesialprodukt Serveringsstips · Server i et eget glass · Serveres godt avkjølt (gjerne med isbiter) for å redusere bismak · Smakstilpasses med 1-2 ss eplemost, solbærsirup, farris o.l Ved bruk i hjemmet søk HELFO om dekning på blåresept. |
Sondeernæring |
Sondeernæring |
Sondeernæring brukes som supplerende eller eneste næring når matinntaket ikke er tilstrekkelig (<60 % av estimert behov for 1-2 uker), dersom mage-tarmkanalen fungerer. |
Intravenøs ernæring |
Intravenøs ernæring |
Intravenøs ernæring brukes dersom det ikke er mulig å ernære en pasient tilstrekkelig peroralt eller med sonde. |
3.2 Evaluering og justering av tiltak
Planen kontrolleres, evalueres og justeres:
Evaluering vil omfatte
Ved tiltak som omhandler høyere trinn i ernæringstrappen, som sondenæring og intravenøs ernæring, vil evaluering av ernæringstiltak også kunne omfatte
Dokumenter informasjonen i pasientjournal. Ernæringsplan sendes med overflyttingsdokumenter, som epikrise og pleie- og omsorgsmelding.
Denne informasjonen omfatter
La det fremgå i dokumentasjon hvilke tiltak som gjennomføres i det pasientovergangen finner sted.
Oppsummer og beskriv tiltak som pasienten selv kan gjennomføre i et besøkssammendrag.
· Kreftklinikken St.Olavs pasientinformasjonsportal Dokument «Kostråd», ID 27529 - EQS
· For deg som spiser for lite Tine
· For deg som spiser lite - Helse Stavanger (helse-stavanger.no)
· Energi- og proteinrik kost - Helse Stavanger (helse-stavanger.no)
· Energirik mat som er lett å tygge og svelge - Helse Stavanger (helse-stavanger.no)
· Kostråd ved dårlig passasje i mage-tarmkanalen - Helse Stavanger (helse-stavanger.no)
· Kostråd ved stent i spiserøret - Helse Stavanger (helse-stavanger.no)
Dokument «Reernæringssyndrom, retningslinjer for forebygging», ID 24714 - EQS
Nasjonal kompetansetjeneste for sykdomsrelatert underernæring
Kosthåndboken. Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. Helsedirektoratet 2012.
Helsedirektoratet (2021). Nasjonal faglig retningslinje for forebygging og behandling av underernæring [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 14. mars 2022, lest 27. oktober 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/forebygging-og-behandling-av-underernaering
2. Ottery FD, Scored Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA) [Internett]. PT Global; 2005 [Oppdatert 2018]. Hentet 27.10.22. Tilgjengelig fra: https://pt-global.org/wp-content/uploads/2018/05/PG-SGA-Norwegian-18-004-v05.01.18.pdf