Hovedprinsippet i traumesystemet er at pasienten raskest mulig skal til det sykehuset som kan gi endelig behandling for pasientens skader. Majoriteten av skadde pasienter kan behandles ved akuttsykehus med traumefunksjon, men definitiv traumebehandling av de alvorligst skadde pasientene skal gjennomføres ved St. Olavs Hospital som er regionens traumesenter.
Enkelte alvorlig skadde pasienter kan etter konferering med traumeleder ved St. Olavs hospital behandles ved akuttsykehus med traumefunksjon. Det er utarbeidet overflyttingskriterier som beskriver hvilke pasienter sykehusene i regionen skal konferere med traumeleder ved St. Olavs Hospital se dokument Traumatologi - Veiledende overflyttingskriterier for multitraumatiserte pasienter i Midt-Norge
Retningslinjen skal sikre at pasienter i Midt-Norge med mistenkt alvorlig skade transporteres til korrekt destinasjon og tas mot på forsvarlig måte.
Retningslinjen gjelder pasienter som ankommer alle sykehus i Helse Midt-Norge og har gjennomgått høringsrunde og konsensus i regional konsensusgruppe/ fagråd for Multitraume.
Retningslinjen er revidert i henhold til Nasjonal traumeplan, revidert i 2023.
Prosedyren gjelder for alle ansatte som aktiverer traumeteam, basert på nasjonale kriterier for alarmering av traumeteam.
Kriteriene gjelder for både akuttsykehus med traumefunksjon og traumesentre. Dette er uavhengig om det gjelder før ankomst til aktuelt sykehus, eller når pasienten allerede ankommet sykehus.
Kriteriene for å mistenke alvorlig skade og for aktivering av traumeteam i Midt-Norge har to funksjoner:
1. Aktiveringskriterier for traumeteam: Hvis pasienten oppfyller ett av kriteriene for fysiologi, anatomi eller skademekanisme skal pasienten tas mot av traumeteam.
Det vurderes individuelt om det er nødvendig å aktivere traumeteam til pasientene som oppfyller ett av kriteriene for spesielle hensyn uten treff i de andre kriteriene.
2. Destinasjonskriterier: Destinasjonsstedet for pasienten skal være et sykehus som døgnkontinuerlig (hele uken) oppfyller minimumskriteriene for å motta og stabilisere potensielt alvorlig skadde pasienter både når det gjelder infrastruktur, organisering og kompetanse.
Nasjonal traumeplan anbefaler sterkt at alle pasienter som oppfyller kriteriene for fysiologi og anatomi skal transporteres til traumesenter. Fravikelse av anbefalingen kan skje av helsepersonell på bakgrunn av endringer i fysiologi eller transportforhold. Ved tvil bør det konfereres med traumeleder ved traumesentret.
I Midt-Norge skal AMK konsultere med luftambulanselege for alle pasienter som oppfyller fysiologisk eller anatomiske kriterier. LA-lege avgjør destinasjon på bakgrunn av medisinske og operative hensyn.
3. Lokasjon: Lokasjon av sykehus i Midt-Norge, fordeling av prehospitale ressurser og erfaring basert på kvalitetssikring siden 2014 viser at 45 minutter er en god retningslinje for når pasienten skal transporteres direkte til traumesenter eller akutt sykehus med traumefunksjon. Det er derfor ikke nødvendig å konsultere traumeleder ved traumesentret hvis det vurderes at pasienten både av medisinske og operative hensyn bør transporteres til akutt sykehus med traumefunksjon.
Ved skader som kun/bør behandles ved St. Olavs hospital og pasienten vurderes til å tåle transporten vil direkte transport være best selv om transporttiden overstiger 45 minutter. Eksempel på skader kan være alvorlige hodeskader og alvorlige ekstremitetsskader med karskade. Ved tvil skal det være lav terskel for transport til traumesenter
Pasienten oppfyller ett av kriteriene for fysiologi eller anatomi
< 45 minutter til traumesenter med bil eller helikopter
> 45 minutter til traumesenter med bil eller helikopter
Pasienten oppfyller kun kriterier for skademekanisme
Sykehus uten traumefunksjon
Sykehus uten traumefunksjon har ingen definert plass i behandlingskjeden i nasjonal traumeplan. Dersom det ankommer en pasienter med treff i traumekriterier på sykehus uten traumefunksjon, skal det umiddelbart opprettes kontakt med lokal AMK for overflytting av pasienten til nærmeste akuttsykehus med traumefunksjon, alternativt traumesenter ved indikasjon. Transport skal skje akutt uten forsinkelser.
Relatert dokumentasjon/informasjon
Dokument «Kriterier for varsling av luftambulanse», ID 19927 - EQS (helse-midt.no)
Referanser
Nasjonal Kompetansetjeneste for Traumatologi (2023). Nasjonal traumeplan – Traumesystem i Norge 2023. Hentet 9. januar 2024 fra https://traumeplan.no/