Veileder - bruk av dokumentmaler regionale dokumenter v. 1.2

Aktuelle maler

Det er laget to maler som skal brukes for prosedyrer som skal inn i regional prosedyrebank, og kobles til Helseplattformen. Fagmiljøene kan bestemme hvilken av de to malene de mener passer best til innholdet i egen prosedyre.

1.       MAL regionale dokumenter

2.       MAL regionale dokumenter – fagprosedyrer

Dersom fagmiljøet bruker MAL 2 (fagprosedyrer) kan denne tilpasses slik at man har med kun relevante kapitler.

Overordna prinsipp

Fagprosedyrer som legges inn i Helseplattformen skal være kunnskapsbaserte, og kunne leses av alle brukere av HP. Et viktig prinsipp i kunnskapsbasert praksis er transparens – dette innebærer bl.a. at leseren har nok opplysninger til å kunne vurdere prosedyren.  

Dokumentene skal skrives uten henvisninger til lokale forhold (f.eks. rom på eget sykehus, navn på egne enheter osv.) med mindre prosedyren beskriver en regional funksjon (dvs. som kun gjøres ved ett HF/sykehus).  Dette for å sikre at prosedyrene blir relevante og forståelige for lesere i hele HMN, men også i primærhelsetjenesten (fastleger, kommuner).

Dersom prosedyren skal inneholde lenker til andre dokumenter, må det være en URL (lenke) tilgjengelig på internett (uten innloggingskrav). Prosedyren skal kun inneholde lenker til regionale dokumenter. Lokal tilpasninger bør beskrives i det regionale dokumentet.

 

Tema som må være med i prosedyren

Tabellen under angir hvilke opplysninger som må være med i prosedyren uavhengig av hvilken mal som brukes:

Tema

Eksempel

Begrunnelse

Innledning/ingress

(kort beskrivelse av hvordan prosedyren er utarbeidet)

Prosedyren er utarbeidet av regionalt fagnettverk for ortopedi. Den har vært på høring til xx og yy. Konsensus oppnådd. Evt: Konsensus ble ikke oppnådd, prosedyren ble derfor løftet til faglig leder regionalt for beslutning om konsensus.

Det sikrer transparens når leseren selv kan vurdere prosessen, evt. ser hvem som har deltatt, og om høringssvar er tatt hensyn til eller ikke.

Hensikten med prosedyren og avgrensning/omfang (hva den dekker eller ikke dekker). Beskriv også gjerne pasientmålgruppen.

Eks1: Prosedyren skal bidra til forebygging av komplikasjoner hos pasienter med diabetes mellitus. Herunder hvor mange ganger årlig HbA1c bør måles hos pasienter med diabetes mellitus. Prosedyren omfatter kun pasienter med ikke-insulinkrevende diabetes mellitus og utelukker pasienter med samtidig kardiovaskulær sykdom.

 

Eks 2: Prosedyren skal bidra til reduksjon av risikoen for fremtidig karsykdom hos pasienter med gjennomgått hjerteinfarkt. Herunder hva den daglige dosen aspirin bør være for pasienter med dokumentert akutt hjerteinfarkt.

Hensikten må være klart beskrevet og forventa helsemessige fordeler bør være spesifikke for det aktuelle kliniske problemet. Forutsetning for at leseren skal forstå meningen med angitte anbefalinger eller arbeidsbeskrivelser.  

Ansvar (hvem har ansvar for arbeidsoppgavene som beskrives i prosedyren)

Her beskrives hvilke ansatte (funksjon, rolle, gruppe) som har ansvar for hva.

Eks: Ansvarlig operatør. Behandlende lege. Ansvarlig sykepleier. Vakthavende lege.

Viktig at ansvar beskrives for at ansatte og andre ikke skal være i tvil om hvem som har ansvar for hva. Det bidrar også til at ansatte raskt kan avgjøre om prosedyren angår dem eller ikke.

Fremgangsmåte

Her beskrives aktuelle arbeidsoppgaver trinnvis samt hvem som skal gjøre hva, hvordan, evt. når.  Detaljgrad avhenger av innholdet og hvem prosedyren er laget for. 

Sikre at oppgaver gjøres riktig og beskrives så detaljert som nødvendig for å oppnå dette.

Forfattere

Skriv navnet på aktuelle forfattere. Eks: Hovedbidragsytere. Fagnettverket kan også bli enige om hvem som skal stå som representanter for forfattergruppen regionalt, og ha med f.eks.  én forfatter fra hvert HF om ønskelig og hensiktsmessig.

Viktig at leseren kan se hvem som faktisk har bidratt til innholdet mtp. legitimitet og troverdighet.

Godkjenner

Navn på godkjenner for regionalt dokument i henhold til regional beslutning.

Bør være lik praksis for hvem som godkjenner prosedyrene uavhengig av hvilket fagnettverk prosedyren er utformet av.

 

Overlevering av prosedyren

Ferdig dokument skal overleveres til redaksjonskomiteen for regionale EQS prosedyrer. Send dokumentet til vår fellespostkasse: EQS.Regional@stolav.no

MERK: Dokumentet må sendes som word fil.

Redaksjonskomiteen vil ta kontakt, og videre dialog blir mellom innsender og redaksjonskomiteen. Det kan f.eks. være behov for justeringer eller annet før prosedyren er helt klar til å bli lagt inn i regional EQS som gjøres av redaksjonskomiteen.