Bruk av kontaktsporingsverktøy i Helseplattformen, og føringer rundt bruk av verktøyet da verktøyet gir tilgang til alle pasienter i hele Helseplattformen.
Det foreligger plikt til å foreta kontaktsporing, særlig med meldepliktige smittsomme sykdommer. Verktøyet kan hjelpe smittevernpersonell å avdekke kontaktpunkter raskt. Prosedyren er gjeldende for smittevernpersonell ved alle helseforetak i Helse Midt-Norge.
Ledelsen i helseforetaket har ansvar for å ha rutiner som sikrer korrekt bruk av verktøyet og skal gjennomføre kontroll av bruk av dette. Smittevernpersonell har ansvar for å kjenne til og følge prosedyren. Det er kun smittevernpersonell som har tilgang på dette verktøyet, og kontaktsporing skal kun utføres blant pasienter og ansatte i eget helseforetak.
Kontaktsporingsverktøy er tilgjengelig fra dashbord til smittevern. Smittevernpersonell skal ha tilgang til kontaktsporingsverktøy. Det kan gjennomføres sporing for:
· Spor pasient
· Spor helsepersonell
· Sengesporing
Kriterier (hendelser) som velges ved sporing er:
· Operasjoner
· Pasientjournal tilgangshendelser (digitale kontakter)
· Resultater
Dersom man ønsker å inkludere mikrobiologiske analyser labresultater i sporingen, legges til ønskede labresultater f.eks. MRSA som skal inngå i sporingen.
· Ved en kontaktsporing kan det legges til ytterligere kriterier for sporing som «spor etter avdeling»
· Sett minimumseksponering for infeksjon/bærerskap. Denne bør settes til 0 for å være sikker på at ingenting oversees.
· Vindu for poliklinisk eksponering. Her settes det inn antall timer fra pasientens første kontakt med sykehuset frem til kontaktsporing starter.
· Det er mulig å velge mellom omsorgsperson, enkeltpasient eller operasjon før sporingen kjøres. Velg det som passer for sporingen.
· Trykk «Kjør». Deretter kan rapporten (resultatet) Kontaktsporing åpnes.
Resultater for sporing «oppgis» som pasienteksponeringer, helsepersonells eksponering og transport.
Kontaktsporing skal kun utføres blant pasienter og ansatte i eget helseforetak. Når sporing fører til kontakter utenfor eget helseforetak, kontaktes aktuelle instans som har ansvar for pasient eller ansatte, eksempelvis kommune eller annet helseforetak, og lokal sporing avsluttes.
Mer om fremgangsmåte, se Kunnskapsbase Kontaktsporing.
Helse og omsorgsdepartementet.
Forskrift
om smittevern i helse- og omsorgstjenesten. FOR-2005-06-17-610.
I Forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten § 2-1 står det at alle institusjoner som omfattes av forskriften, skal ha et infeksjonskontrollprogram. Infeksjonskontrollprogrammet skal tilpasses den enkelte virksomhet og være basert på en risikovurdering og identifisering av kritiske punkter i institusjonen. Infeksjonskontrollprogrammet skal angi hvem som har det faglige og organisatoriske ansvaret for de tiltak programmet omfatter. Programmet skal også omfatte tiltak for å verne personalet mot smitte.
Jamfør forskriften skal infeksjonskontrollprogrammet inneholder både infeksjonsforebygging og infeksjonsovervåking (§ 2-2). Herunder er helseforetaket forpliktet til å ha et system for overvåking av infeksjoner i institusjonen og retningslinjer for oppklaring og begrensning av utbrudd av infeksjoner. Systemet skal utformes med sikte på at infeksjoner raskt skal bli oppdaget og identifisert, slik at tiltak kan bli satt i verk i den aktuelle situasjonen og for at tiltak for å motvirke fremtidige utbrudd kan treffes. Systemet skal gi ledelsen nødvendig oversikt over forekomsten av infeksjoner som følge av opphold i institusjonen.
Prosedyren er utarbeidet av den regionale arbeidsgruppen for prosedyrer i smittevern ved Randi Solheim, Arnold Måsøval-Jensen, Anne Berit Lysberg Brønlund og Anita Wang Børseth. Prosedyren har vært på høring i regional gruppe i smittevern for spesialisthelsetjenesten i Helse Midt-Norge. Fagdirektører og kvalitetssjefer/direktør for virksomhetsstyring i Helse Nord-Trøndelag HF, Helse Møre og Romsdal HF og St. Olavs hospital har gitt sin tilslutning til retningslinjen. Konsensus er oppnådd.
Forfatter: |
Anita Wang Børseth (STOH Regional smittevernrådgiver) Arnold Erling Måsøval-Jensen (HMR Rådgiver smittevern) Randi Solheim (STOH Hygienesykepleier) Anne Berit Lysberg Brønlund (HNT Smittevernrådgiver) |
---|---|
Godkjent av: |
Nicola Isabelle Kols (STO Seksjonsleder - lege) |
Dokumentadministrator: | Siv Anita Kvaal (STOH Regional smittevernrådgiver) |
Dokument-ID: | 1188 |
Gyldig fra: | 20.12.2022 |
Revisjonsfrist: | 20.12.2023 |
Ny regional prosedyre.
Forskrift om smittevern i helse- og omsorgstjenesten |