Innleggelser etter HOTL i psykisk helsevern v. 1.1

Godkjenning

Dokumentet er en regional prosedyre for Helse Midt-Norge RHF.

 

 

Hensikt

Pasienter i regionen innlagt etter Helse- og omsorgstjenestelovens (HOTL) §§ 10-2 og 10-3, med samtidige rus og psykiske vansker eller særskilt utfordrende adferd, skal sikres et pasientforløp som ivaretar pasientens sammensatte behov gjennom ulike faser av tilbakeholdet. Prosedyrens arbeidsbeskrivelse skal bidra til at TSB og psykisk helsevern, har et tett faglig samarbeid og at de løser sine oppgaver i nær dialog med kommunene, som er ansvarlig for vedtaket.

 

 

Omfang

Innleggelser etter HOTL §§ 10-2 og 10-3 skal i hovedsak ivaretas i institusjoner innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) utpekt av de regionale helseforetakene. Lovverket er tilrettelagt slik at psykisk helsevern også kan ivareta innleggelser etter HOTL §§ 10-2 og 10-3, dersom pasientens behov tilsier det, jf. Lov om psykisk helsevern § 1-1a. Helse Midt-Norge RHF har utpekt enheter i TSB og psykisk helsevern for ivaretakelse av denne typen tilbakeholdelse uten eget samtykke.

Prosedyren omfatter pasienter som innlegges etter Helse- og omsorgstjenestelovens §§ 10-2 og 10-3 der pasientens funksjonsnivå eller adferd tilsier at TSB ikke har nødvendige rammer for ivaretagelse av pasienten. Med rammer menes her henholdsvis lovmessige (tvangsmidler) og fysiske (bygningsmessig og personell). Pasienten blir innlagt i utpekte avdelinger/seksjoner i psykisk helsevern i Helse Møre og Romsdal HF, Helse Nord-Trøndelag HF og St. Olavs hospital HF.

Det er pasientens behov som vil være avgjørende for hvor innleggelsen skal finne sted gjennom pasientforløpet. Psykisk helsevern skal ved slike innleggelser følge reglene etter psykisk helsevernloven med angitte unntak, jf. psykisk helsevernloven § 1-1a. Psykisk helsevern har adgang til sterkere grad av skjerming gjennom bruk av de reglene som er gyldige for pasienter innlagt etter HOTL i psykisk helsevern, enn det TSB har.

Ved faglig uenighet, se nederst i prosedyren.

 

Enheter i psykisk helsevern Helse Midt-Norge som ivaretar HOTL §§ 10-2 og 10-3

Helse Midt-Norge RHF (HMN) har utpekt enheter innen psykisk helsevern for ivaretakelse av innleggelser etter HOTL §§ 10-2 og 10-3, der pasientens behov tilsier det.

1.    St. Olavs hospital HF: Divisjon psykisk helse, Avd. Østmarka

2.    Helse Nord-Trøndelag HF: Seksjon akuttbehandling, Sykehuset Levanger

3.    Helse Møre og Romsdal HF: Klinikk for psykisk helse og rus (KPHR), Avdelinger for sjukehuspsykiatri, ved Akutt psykisk helse Ålesund og Akutt psykisk helse/ Rehabilitering psykisk helse Hjelset

 

Enheter i TSB som HMN har utpekt for å ivareta tvang etter HOTL §§ 10-2 og 10-3:

1.    St. Olavs hospital HF: Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin

2.    Driftsavtaleenhet: Blå Kors Lade Behandlingssenter (driftsavtale med Helse Midt-Norge RHF)

3.    Helse Møre og Romsdal HF: Ålesund Behandlingssenter

 

 

Arbeidsbrskrivelse

Det er TSB som har hovedansvaret for å ta imot vedtak, vurdere og koordinere innleggelser etter HOTL §§ 10-2 og 10-3.

Det skal tilstrebes fysiske samarbeidsmøter tidlig i pasientforløpet for å sikre en felles plattform med hensyn til informasjon, vurderinger og plan for pasientforløpet på kort og lengre sikt, herunder hvordan overføringer mellom enheter skal ivaretas.

 

Ulike utgangspunkt for plassering i psykisk helsevern

Det er fem ulike situasjoner som utløser behov for ivaretakelse i psykisk helsevern ved gjennomføring av vedtak etter HOTL §§ 10-2 og 10-3:

1.    Tilbakeholdfasen starter i psykisk helsevern

2.    Midlertidig behov for ivaretakelse i psykisk helsevern

3.    Langvarig behov for ivaretakelse i psykisk helsevern

4.    Midlertidig endring av lovverk for innleggelse, HOTL gjøres hvilende, midlertidig overgang til PHVL

5.    Endring av lovverk for innleggelse: Opphevelse av HOTL, overgang til PHVL

 

Lovanvendelse i psykisk helsevern: Innleggelse i medhold av HOTL §§ 10-2 eller 10-3. For gjennomføringen av oppholdet gjelder bestemmelsene i kapittel 4 i psykisk helsevernloven med unntak av §§ 4-4, 4-5 annet ledd, 4-9 og 4-10. Gjennomføringsforskriften gjelder for rusmiddeltesting av biologisk materiale. Se fanene bakgrunn for lovgrunnlag.

 

 

Aktuelle tilstander for overføring av pasienter fra TSB til psykisk helsevern for tilbakehold uten eget samtykke etter HOTL

1.    Avgiftings-/ stabiliseringsfase: Kortvarig farlighet/voldsrisiko eller annen høy grad av ustabilitet som krever muligheter for større grad av skjerming før overføring til TSB.

2.    I løpet av tvangsperioden: Suicidal- og/eller psykoseproblematikk som krever større grad av skjerming. Tilbakeføring til TSB når det vurderes som forsvarlig etter stabilisering.

3.    I løpet av tvangsperioden: Kortvarig utagerende atferd eller atferdsproblematikk av mer varig karakter som TSB ikke kan ivareta.  Ved innleggelse i psykisk helsevern blir det gjort en vurdering i hver enkelt sak hvilke sikkerhetsnivå som er nødvendig for best å ivareta vernet av pasienten. Om nødvendig kan Regional sikkerhetsavdeling bli valgt. Tilbakeføring til TSB når det er vurdert som forsvarlig.

4.    I løpet av tvangsperioden: Andre forhold hvor psykisk helsevern, TSB og kommune vurderer at det er mest faglig hensiktsmessig med opphold i psykisk helsevern. F.eks. ROP-pasient som har sin hovedtilknytning i psykisk helsevern.

 

Annen aktuell situasjon for midlertidig ivaretakelse i psykisk helsevern

Unngå unødig gjestepasientkjøp: Psykisk helsevern har kapasitet til midlertidig ivaretakelse av pasienten og pasienten kan innen rimelig tid overføres til TSB.

 

Særskilt for gravide

Det er egne samarbeidsrutiner mellom TSB og Kvinneklinikkene, som også må ivaretas av psykisk helsevern: Rask kontaktetablering med TSB-tvangsteam er viktig for å sikre disse rutinene.

 

 

Faglig uenighet

Faglig uenighet søkes løst på lavest mulig nivå (mellom avdelinger). Seksjon for regional analyse og pasientkoordinering involveres ved behov. Seksjonen kan gi en anbefaling i saken. Klinikksjefsnivået involveres om den regionale seksjonens anbefaling ikke tas til følge.  I siste instans er det fagdirektørnivået i Helse Midt-Norge RHF som involveres om en sak ikke finner sin løsning på HF-nivå.

 

 

Avikshåndtering

Avvik meldes og håndteres gjennom klinikkens avvikssystem i EQS.

 

 

Kontaktpersoner

Tverrfaglig spesialisert rusbehandling: Regional seksjon for analyse og pasientkoordinering (SAP), St. Olavs hospital HF

1.    Vibeke Alstadvald, SAP (vibeke.alstadvald@stolav.no): 902 43 602/ 73 86 28 34

2.    Edith Gynnild, SAP (edith.johanne.gynnild@stolav.no): 902 53 052/ 73 86 28 55

 

Psykisk helsevern, St. Olavs hospital HF,

Avd. Østmarka ved Astrid Prestmo (astrid.prestmo@stolav.no): 99 63 15 57

 

Psykisk helsevern, Helse Møre og Romsdal HF

Seksjonsleder ved aktuell seksjon

 

Psykisk helsevern, Helse Nord-Trøndelag HF

Seksjonsleder ved aktuell seksjon

 

Helse Midt-Norge RHF ved Helsefagavdelingen:

1.    Elise Solheim, (Elise.Solheim@helse-midt.no): 480 77 890

2.    Håvar Stokke Hegseth, (havar.stokke.hegseth@helse-midt.no): 415 48 109