TSB - Vurdering av helsehjelp v. 1.3

Hensikt og omfang

Sikre gode rutiner som ivaretar pasientenes rett til vurdering av sin helsetilstand.

Arbeidet skal utføres i henhold til gjeldende lovverk og Helsedirektoratets prioriteringsveileder for tverrfaglig spesialisert behandling. Dette omfatter en faglig vurdering av hvorvidt pasienten vurderes å ha rett til nødvendig helsehjelp, hvilken hjelp som vurderes nyttig og det skal fastsettes frist for når helsehjelpen senest skal iverksettes.

 

 

Arbeidsbeskrivelse

Vurderingsteam skal være tverrfaglig sammensatt av medisinskfaglig, sosialfaglig og psykologfaglig personell. Vurderingsteam skal sørge for at arbeidet skjer i henhold til gjeldende lovverk og Prioriteringsveileder – tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).

 

 

Vurderingsinstanser i Helse Midt-Norge:

              HMR-Avdeling for TSB Ålesund behandlingssenter

              HMR-Poliklinikk psykisk helse DPS Ålesund

              HMR-Poliklinikk psykisk helse DPS Volda

              HMR-Poliklinikk psykisk helse DPS Kristiansund

              HMR-Poliklinikk psykisk helse DPS Molde

              HNT-Klinikk for psykisk helsevern og rus, Avd. for rus og avhengighet (ARA)

              St. Olavs hospital, Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin

 

Rett til vurdering

Pasientens henvisning skal fortrinnsvis vurderes i vurderingsinstans i det helseforetaket han har folkeregistret adresse. Unntaket gjelder dersom pasienten ønsker å benytte seg av rett til å velge ved hvilken offentlig eller privat virksomhet henvisningen skal vurderes jf. Lov om pasient- og brukerrettigheter (pasient- og brukerrettighetsloven); §2-4 Rett til fritt behandlingsvalg. Den eksterne instans må ha rett til å vurdere henvisning.

 

 

Vurdering av henvisning

              Forberedelse til vurderingsarbeidet gjennomføres av vurderingsteam. Dersom henvisningen er mangelfull, skal det innhentes tilleggsopplysninger før behandling i vurderingsteam (epikriser, journalutskrifter, uttalelser). Som del av vurderingsarbeidet, kan det være aktuelt å gjennomføre møter med pasient og samarbeidspartnere.

              Det skal avholdes regelmessige møter, og vurderinger skal minimum referatføres i pasientjournal. I referat skal foruten selve vurderingen også fremgå hvem som har deltatt i vurderingen, herunder både navn og profesjon. Uenighet om vurderingen skal også journalføres.

              Dersom pasientens tilstand på vurderingstidspunktet er så uklar at behandlingsforløp ikke faglig forsvarlig kan beskrives, kan pasienten tilbys/gis rett til utredning.

 

Vurdering av helsehjelp TSB/LAR

              Det sendes brev til pasient, med kopi til henviser, med informasjon om den vurdering som er gjort, samt dato for behandlingsstart.

              I saker hvor det ikke blir gitt rett til nødvendig helsehjelp, skal det gis en begrunnelse for avslaget.

Vurdering av helsehjelp knyttet til substitusjonsbehandling LAR se også LAR-retningslinjen (IS-1701).