Instruks for internrevisjon i Helse Midt-Norge RHF v. 4.0

 

Godkjent av styret i Helse Midt-Norge RHF den 24. april 2025
(Legges fram for ny stadfesting i april 2026)

 

1.      Hjemmel og formål med instruksen

Instruksen er fastsatt med hjemmel i helseforetakslovens §21a.

Formålet med instruksen er å angi:

·      mandatet for og formålet med internrevisjonen

·      hvilke anerkjente standarder internrevisjonen plikter å følge.

·      internrevisjonens organisatoriske plassering og rapporteringslinjer

·      typen av tjenester som skal leveres, samt øvrige oppgaver for internrevisjonen

·      styrets ansvar for, og forventninger til at toppledelsen støtter opp om internrevisjonen.

2.      Internrevisjonens mandat

Internrevisjonens mandat er fastsatt i helseforetakslovens §37a slik:

 

(1) De regionale helseforetakene skal etablere en uavhengig og objektiv internrevisjon.

(2) Internrevisjonen skal gjennom en systematisk og strukturert metode og avgivelse av bekreftelse bidra til forbedringer i risikostyring, internkontroll og virksomhetsstyring. Internrevisjonen skal rapportere funksjonelt til styret og administrativt til daglig leder. Internrevisjonen skal også omfatte helseforetakene som det regionale helseforetaket eier, og inngåelse og oppfølging av avtaler med andre tjenesteytere.

(3) Internrevisjonen skal gjennomføres i henhold til anerkjente standarder og løpende følge virksomheten.

(4) Internrevisjonen kan, uten hinder av taushetsplikt, kreve enhver opplysning, redegjørelse eller ethvert dokument og foreta de undersøkelser som den finner nødvendig for å gjennomføre oppgavene. Opplysningene skal så langt det er mulig gis uten individualiserende kjennetegn. Reglene om taushetsplikt gjelder tilsvarende for den som mottar opplysningene.

Styret fastsetter Globale standarder for internrevisjon, IIA 2024 som anerkjent standard. Denne suppleres med NS-EN ISO 19011:2018 Retningslinjer for revisjon av ledelsessystemer på området for kompetanse og evaluering av revisorer.

3.      Internrevisjonens formål

Formålet med internrevisjonen følger av mandatets andre ledd, første punktum:  

Internrevisjonen skal gjennom en systematisk og strukturert metode og avgivelse av bekreftelse bidra til forbedringer i risikostyring, internkontroll og virksomhetsstyring.

Formålet skal forstås i lys av standardenes formålserklæring:

 

Internrevisjon styrker virksomhetens evne til å skape, beskytte og opprettholde verdi, ved å gi styret og ledelsen uavhengig, risikobasert og objektiv bekreftelse, råd, innsikt og fremtidsrettede vurderinger.

Internrevisjon forbedrer virksomhetens:

•   evne til å nå sine mål

•   prosesser for virksomhetsstyring, risikostyring og kontroll

•   beslutningstaking og oppfølging

•   omdømme og troverdighet hos interessenter

•   evne til å ivareta allmennhetens interesser.

4.      Organisering

Internrevisjonen er underlagt styret i Helse Midt-Norge RHF og administrativt organisert under administrerende direktør i Helse Midt-Norge RHF.

5.      Ansvar og myndighet

Internrevisjonens medarbeidere har ansvar og myndighet i henhold til mandatet, til standarden som styret har fastsatt i tråd med mandatet, og denne instruksen.

Leder av internrevisjonen skal sørge for at internrevisjonen til enhver tid er hensiktsmessig organisert og har tilgang til de ressurser som er nødvendig for å gjennomføre oppgavene på en tilfredsstillende måte.

6.      Avgjørende forutsetninger

Det følger av standardene at styrets og toppledelsens aktiviteter er avgjørende for internrevisjonens evne til å oppfylle formålet med internrevisjon. Denne instruksen forutsetter:

·      at toppledelsen støtter opp under internrevisjonens mandat og oppgaver på tvers av virksomheten, og fremmer den myndigheten som er gitt til internrevisjonen.

·      at ledelsens eventuelle forventninger til internrevisjonen vurderes i forbindelse med vedlikehold av denne instruksen.

7.       Oppgaver

7.1.  Årsplan for internrevisjonen

Internrevisjonen skal utarbeide og gjennomføre en årsplan som støtter virksomhetens måloppnåelse og oppfyller den fastsatte standardens krav til årsplanlegging.

Årsplanen skal rulleres årlig og ha et toårig perspektiv. Årsplanen skal videre:

·      dekke alle oppgavene som internrevisjonen plikter å gjennomføre jf. mandat, instruks og standardene som styret har fastsatt for internrevisjonen.

·      omfatte revisjonsprosjekter basert på styrebehandlede innspill fra de heleide helseforetakene

·      forelegges administrerende direktør i Helse Midt-Norge RHF for uttalelse,

·      behandles i revisjonsutvalget og fremlegges for styret til godkjenning.

7.2.  Gjennomføre årsplanen

Internrevisjonen skal gjennomføre årsplanen og fortløpende vurdere ressursbruken opp mot risikosituasjonen og fremvoksende strategier i foretaksgruppen. Leder for internrevisjonen gis fullmakt til å foreta mindre endringer. Betydelige midlertidige endringer skal legges fram for toppledelsen og styret. Ved betydelige endringer skal planen godkjennes i styret. Vesentlige endringer skal forankres i styrets revisjonsutvalg.

7.3.  Rådgivning

Internrevisjonen skal innenfor sitt kompetanseområde gi råd og uttalelser som kan bidra til forbedringer i foretaksgruppen. Rådgivningen skal gis innenfor rammen av kravet om uavhengighet og objektivitet. Rådgivningsoppgaver av vesentlig omfang skal forankres i styrets revisjonsutvalg.

7.4.  Rapportering

Internrevisjonen rapporterer i tråd med mandatet til styret og administrerende direktør i Helse Midt-Norge RHF. Rapporteringen til styret skal forelegges styrets revisjonsutvalg i forkant av styrets behandling. Rapporteringen skal omfatte:

·      Tertialrapportering med status for fastsatt revisjonsprogram.

·      Rapporter fra revisjons- og rådgivningsprosjekter.

·      Årsberetning med årsregnskap

·      Eventuell rapportering som må avlegges uten unødig opphold.

7.5.  Kvalitetssikring

Leder for internrevisjonen skal sørge for at standardene som styret har fastsatt etterleves, og rapportere status for kvalitetssikringen minimum årlig.

7.6.  Øvrige oppgaver

Internrevisjonen skal:

·      utveksle informasjon med ekstern revisor.

·      utveksle informasjon og samordne aktiviteter med bl.a. internrevisjonene i øvrige helseregioner, Riksrevisjonen, tilsynsmyndigheter og kvalitetsenheter i helseforetakene.

Internrevisjon er sekretariat for revisjonsutvalget og skal ivareta følgende oppgaver:

·      planlegging av møter i revisjonsutvalget, herunder å utarbeide saksliste, saksframstillinger og protokoll fra møtene.

·      forberede revisjonsutvalgets saker for styret.

8.      Kvalifikasjoner

Standarden som styret har fastsatt i kapittel 2 innebærer at internrevisorer skal ha høye revisjonsfaglige kvalifikasjoner tilsvarende diplomert internrevisor (Dipl. I.R.) eller revisjonsleder kvalitet (QLA).